Checklista inför flytten

När man ska flytta är det ofta mer än vad man kan tro som måste planeras och hinnas med. Följer du denna checklista så kan vi garantera att din flytt blir lättare och du slipper att glömma alla viktiga detaljer.

Tre månader innan flytten

Dags att säga upp din lägenhet. De flesta lägenheter har tre månaders uppsägningstid. Studentlägenheter och garage kan ha kortare uppsägningstid, kanske en eller två månader. Uppsägningen ska vanligtvis göras skriftligt.

>>Köp inflyttningspresenter på Roligaprylar.se

En månad innan flytten

Anmäl flytten till Adressändring, 020 – 25 25 25 eller gör adressändringen på www.adressandring.se. När du gör adressändring får du också välja om du vill ha eftersändning av din post eller inte. Om du inte väljer eftersändning så kommer din post att skickas tillbaka till avsändaren. Med adressändring så kommer Skatteverket, bankerna, olika myndigheter och många större företag att få veta om din flytt. Däremot måste du själv anmäla flytten till de företag där du är kund eller har medlemskap, som bokklubbar, tidningar, facket, postorderföretag, försäkringsbolag och så vidare. När det är en månad kvar till flytten börjar det också vara dags att flytta abonnemang på telefon, Internet och tv. En del företag, framförallt bredbandsbolag kan ha ganska lång leveranstid, så det är bra att vara ute i god tid.

Tre veckor innan flytten

Redan nu kan du börja packa ner sådant som du inte använder så ofta. Ett tips är att passa på att rensa ut saker som du nästan aldrig eller aldrig använder. Ge bort till vänner eller till Myrorna, släng eller sätt ut på annons. Har du tur får du in lite pengar, samtidigt som det blir mindre saker att packa ner och flytta. Nu är det också dags att boka flyttfirma alternativt hyra släpvagn eller lätt lastbil om detta är aktuellt.

En vecka innan flytten

Kontrollera att flyttfirman har rätt datum och tid inskrivet, om du nu har anlitat en flyttfirma. Se till att du samlar in alla nycklar till den gamla lägenheten och boka tid hos mäklare eller kvartersvärd för att få nyckeln till den nya lägenheten. Se till att alla räkningar blir betalda. Skriv flyttkort så har du det gjort. Flyttkort får du automatiskt när du gör adressändring. Du kan även skicka flyttkort via mail och sms via Adressändrings hemsida.

Ett par dagar innan flytten

Dags att börja packa. Se till att du har samlat på dig tidningspapper för att paketera glas och kartonger att packa i. Om du har mycket böcker, tänk på att bara packa halva kartongerna med böcker, fyll på med handdukar och annat lätt i resten av kartongen, annars orkar ingen bära dem. Gör matlådor så att ni snabbt kan värma mat att äta under flyttdagarna.

Dagen innan flytten

Samla ihop de mest värdefulla sakerna och de saker som du behöver ha lätt åtkomligt på det nya boendet, som mediciner, hygienartiklar, babysaker, måttband, några glas, bestick och tallrikar, pengar, handväska, nycklar, hyreskontrakt. Dessa kan du ha med dig i bilen så du vet vart du har det när du kommer fram.

Flyttdagen

Ställ klockan tidigt, vakna utvilad och med ett gott humör. Se till att ha många vänner som hjälper till och bär alla saker. Flyttstäda.

Presentförslag