Att tänka på inför en flytt

En flytt innebär en hel del planering och det är mycket som ska förbetteras inför ditt nya boende.

Adressändring

Ungefär en till två veckor före flytten anmäler du din nya adress till Adressändring, telefonnummer 020-25 25 25 eller på www.adressandring.se. De kommer att skicka ut blanketter som du måste skriva under och dessa skickas alltid till den gamla adressen, därför gäller det att vara ute i god tid. När du gör din adressändring så folkbokförs du också automatiskt på den nya adressen genom Skatteverket.

>>Köp inflyttningspresenter på Roligaprylar.se

El, gas, vatten, sophämtning

Säg upp dina gamla abonnemang och teckna nya i god tid. Tänk på att jämföra priser hos olika bolag. Det som var mest prisvärt för ditt gamla boende är inte säkert att det är det nu.

Flyttfirma

För dig som vill anlita en flyttfirma så bör du tänka på två saker: först och främst gäller det att vara ute i god tid. Därefter måste du tänka på priset. Jämför gärna olika firmor och vad som ingår i deras priser. Du kan ofta be om en offert direkt över internet.

Eftersändning av post

När du gör adressändring får du också välja om du vill ha eftersändning av din post eller inte. Om du väljer att inte ha någon eftersändning så kommer din post att skickas tillbaka till avsändaren.

Flyttkort

Efter att du gjort adressändringen får du hem tio förtryckta vykort som du kan skicka till vänner, företag och liknande för att berätta att du bytt adress. Från Adressändrings hemsida kan du även skicka flytt-mail och flytt-sms.

Flyttstädning

Du måste städa ur lägenheten eller huset innan flytt. Antingen gör du det själv eller så köper du tjänsten flyttstädning. Det kan kosta mellan 20 till 50 kronor per kvadratmeter.

Försäkringar

Se till hur din hemförsäkring täcker eventuella skador vid en flytt. Tänk också på att det kan behövas någon typ av försäkring ifall en flyttfirma ska flytta sakerna ur lägenheten. Du måste också anmäla till det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring att du ska flytta så att försäkringen börjar gälla på det nya boendet sedan.

Hyra släp

Släpvagn eller lätt lastbil kan du hyra vid en bensinmack. De kan hyras per timme eller under en hel dag och kostar några hundringar för några timmar. Det finns släpvagnar i alla storlekar och både täckta och otäckta släp. Tänk på att vara ute i god tid med att boka, framförallt om du ska flytta under en helg.

Telefon, Internet

Ungefär en månad innan det är dags att flytta så är det dags att säga upp eller flytta telefon och bredband. Ofta har, framförallt bredbandsleverantörerna, långa väntetider.

Presentförslag